Kan jeg male benkeplate med Epoxy?

Ja, det kan du! Epoxy er en økonomisk måte å få en ny, slitesterk benkeplate på – uten å bytte den. Ved å kombinere ulike farger og utførelse er det kun fantasien som setter grenser på hva du kan få til. 

Skal du legge epoxy over eksisterende benkeplate er det et par ting det er viktig å tenke på.

Forarbeid

Før du påfører epoxy er det viktig at underlaget klargjøres. Underlaget må være helt, rent og fritt for olje/fett. I tillegg lønner det seg med litt tekstur i underlaget, slik at epoxyen har noe å hefte godt i. Puss dermed over benkeplaten med pussepapir og fjern alt av løst støv etterpå. Vask deretter over platen med avfetting, f.eks salmiakkvann. La platen tørke helt, og deretter er det klart for påføring av epoxy.

Valg av epoxy

Velg en epoxy egnet for bruk på benkeplate. Epoxyen må tåle høyere temperaturer, ulike kjemikalier, ha høy slitestyrke og den bør hverken avgi smak eller lukt til mat. Sjekk produktets tekniske datablad, her finner du disse detaljene og annen nyttig, teknisk informasjon.

Vår anbefaling

Hos EpoxyGrossisten har vi utviklet en epoxy for dette konkrete bruksområdet, EG Benkeplateepoxy. Denne epoxyen avgir hverken avgassing eller smak ved bruk i forbindelse med mat, og er en hygienisk løsning for benkeplaten.

Ulikt tradisjonell epoxy hefter denne epoxyen godt til et stort spenn av underlag. EG Benkeplateepoxy tåler mer varme enn tradisjonell epoxy, har god UV-stabilitet og god slagfasthet (hvilket egentlig vil si at den tåler en god trøkk). Epoxyen er glassklar, men kan også kombineres med både metallic pulver, glitter og flytende pigment (se linker lenger ned). Den kan også brukes for å støpe inn blant annet kronestykker, flaskekorker, bilder, -ja, det meste egentlig. Finishen blir helblank, men kan med toppes med en matt lakk for matt finish og økt ripefasthet.

Epoxyen er ofte brukt for å lage overflater som imiterer marmor i ulike farger. Ved å kombinere den klare epoxyen med ulike metallic farger, f.eks svart og hvit, er dette en enkel jobb. Ferdig resultat blir en slitesterk «marmor» som ikke misfarges på samme måte som en ekte stein ville gjort ved søling av f.eks vin og mat/drikke som normalt avgir flekker.

Påføring

Her er det viktig at veiledning tilhørende produktet du kjøper følges nøye. Følger du stegene i veiledningen, er dette en jobb du fint kan gjøre selv, uten hjelp av profesjonelle aktører. Sjekk også EpoxyGrossistens Youtube-kanal for gode tips og inspirasjon.
Husk at herdetider må følges nøye. Tas benkeplaten i bruk før epoxyen er fullherdet er det en risiko for at epoxyen for eksempel misfarges ved søl og er mer utsatt for skade.

Obs! Porøse overflater bør grunnes for et jevnt og pent resultat. Grunning kan f.eks gjøres med et tynt strøk EG Benkeplateepoxy.