Lage rivertable av epoxy

Det er lite begrensninger for hva du kan lage gulv, benk- og bordplater av så lenge du har en god, klar epoxy (også kalt resin) å jobbe med. Våre kunder har brukt vår glassklare epoxy, EG Benkeplateepoxy som upigmentert toppstrøk over blant annet mynter, bil- og motorsykkellogoer, sand og ølkorker. Men også pigmentert eller tilsatt metallic pulver for å lage blant annet knivskaft, smykker og det som populært kalles rivertables. Rivertables er enkelt forklart bordplater hvor en blåfarget, klar epoxy kombinert med treverk skaper en stilig elvelignende effekt.

Har du kastet deg på trenden og skal lage ditt første bord av epoxy/resin? Mange ønsker et bord med en helt klar, gjennomsiktig finish – gjerne kombinert med treverk, enten saget vertikalt eller horisontalt hvor den klare epoxyen flytes mellom treverket.

Her er et par ting å tenke på når du skal i gang med bordet:

Velg en glassklar epoxy

Mange av epoxyene du finner på markedet i dag er spesielt utviklet for industri, og dermed ikke optimalisert for det estetiske uttrykket som ofte er ønskelig i private hjem. Dersom du går for et klart, vannlignende og/eller gjennomsiktig uttrykk på ditt river table, er det viktig å velge en helt klar epoxy.
Vær også obs på UV-egenskapene til epoxyen du velger, da noen typer klar epoxy har en tendens til å gulne relativt fort.

Sørg for at treverket er helt tørt

Ved bruk av treverk kombinert med epoxy er det viktig å tilse at treverket tørt. Spesielt hvis epoxy skal flytes rundt hele treemnet er dette avgjørende, ettersom fukt kan medføre bobler og ujevnt resultat. Det finnes steder der du kan kjøpe treverk klart til bruk, men dersom du selv sager treverket – se til å tørke det tilstrekkelig før du setter i gang.

Valg av fargetilsetning

Dersom du benytter EG Benkeplateepoxy kan du velge mellom tre forskjellige tilsetninger: glitter, metallic pulver eller fargepigment. For å få et mest mulig autentisk uttrykk anbefaler vi å velge enten pigment eller metallic pulver. Dersom du går for pigment kan fargene Deep Blue eller Ocean Blue anbefales. Start med kun ett par dråper, og prøv deg frem for å oppnå den fargen - og klarheten - du ønsker. Metallic pulver kan benyttes for å skape en mer levende, 3D-effekt, og vil kunne gi et uttrykk som ligner bølger i vannet. Merk at epoxyen ikke lenger vil være 100% klar når metallic pulver tilsettes.

Fjern luftbobler

I tillegg til å velge en glassklar epoxy, er det viktig at luftbobler fjernes fra epoxyen under legging for et glassklart resultat. Dette gjør du ved først å unngå å overblande epoxyen, noe som f.eks. fort skjer ved bruk av elektrisk drill på høy hastighet, da luft blandes inn under miksingen, samt ved å sørge for å varmebehandle epoxyen etter at du har helt den ut. Varmen fra en gassbrenner eller alternativt varmepistol hjelper deg fjerne de gjenværende luftboblene. I tilfeller der bordet skal ha en tykkelse på over 3 cm. anbefaler vi å legge epoxyen i flere omganger. Hell ut ett lag epoxy og varmebehandle for å få ut boblene. La herde før du gjentar samme prosessen igjen (innenfor tidsrommet oppgitt for legging av strøk nr 2. i datablad). På denne måten kommer du til gjennom hele massen, noe som kan være vanskelig dersom du legger et veldig tykt lag.

For veiledning ved bruk av EG Benkeplateepoxy og teknisk datablad, klikk her.