Slik legger du Epoxy

Epoxy som gulvsystem har de siste årene opplevd en økende popularitet, særlig i private hjem. Mange velger blant annet å benytte epoxy i garasjen eller kjelleren for å oppnå et sømløst og holdbart gulv. Vurderer du epoxy for første gang, men er usikker på om det er noe du skal gjøre selv? Da kan denne guiden være til hjelp.

I denne artikkelen finner du en generell gjennomgang av hvordan man legger epoxy, steg for steg.

Merk: Det er viktig å være oppmerksom på at de ulike epoxy-merkene har forskjellige spesifikasjoner og dermed også forskjellig virketid og krav til forberedelse. Vær nøye med å lese tilhørende datablad og veiledning for å sikre at du arbeider med korrekt informasjon. Dette er kun en generell guide. EpoxyGrossistens produktspesifikke veiledninger finner du HER. 

Temperer

Både underlag og produkter bør tempereres for å oppnå optimalt resultat. Når du legger epoxy bør temperaturen i underlaget ikke være lavere enn +10 °c grader, og temperaturen på produktene bør ligge på et sted mellom 18-22°c grader. Kalde produkter er vanskeligere å jobbe med, og risiko for at herdeproblemer oppstår øker med redusert temperatur. For høye temperaturer (over 25°c grader) forkorter på den andre siden brukstiden vesentlig.

Rengjør

Et godt rengjort gulv er viktig for å oppnå best mulig resultat. Sørg derfor for at underlaget er helt, tørt, uten oljesøl og løse partikler før du setter i gang. En god gulvrens, for eksempel EG Industrivask, benyttes for effektiv rengjøring og fjerning av olje og fett. Sprekker og andre småskader bør repareres etter at gulvet er rengjort eller eventuelt slipt. Bruk for eksempel EG Epoxysparkel. Støv støvsuges enkelt bort.
Vurder alltid om gulvet bør slipes.

Bland

Dersom du benytter to- eller tre-komponents epoxy, som er de vanligste valgene for holdbare epoxygulv, er god blanding av komponentene avgjørende for et godt resultat. De fleste epoxyene vil kreve at du benytter en elektrisk drill på lav hastighet (ca 300 omdreininger), og at du blander komponentene i 2-3 minutter for en jevn, homogen masse. Det er viktig at du sjekker produktets datablad for eksakte blandetider, og følger disse nøye.

Påfør

For påføring helles litt og litt av blandingen over i et malebrett (avhengig av produktets brukstid), eller alternativt rett på gulvet i «dammer» (anbefalt med ren epoxy). Dersom ikke all epoxyen helles ut med en gang er det viktig å være obs på produktets pot life. Det går fort varmegang i epoxy dersom den blir liggende for lenge i bøtta etter blanding - og du vil dermed få kortere tid på deg før blandingen herdes. Benytt en fin rull av god kvalitet for påføring av epoxyen. Grove ruller avgir partikler (røyter) som kan føre til nupper i den ferdige overflaten. Ved tykkere epoxybelegg bør svaber benyttes. Kanter kan males med pensel.

  1. Første strøk
    Dette strøket absorberes noe i underlaget og styrker toppsjiktet i gulvet. Husk å sjekke produktets datablad for brukstid etter blanding. Dette forteller deg hvor lang tid du har på deg før produktets herdefase starter. Eksempel: for EpoxyGrossistens EG Coat HB (som finnes i bl.a garasjepakkene) er dette 20-30 minutter.
  2. Andre strøk
    Se produktets datablad for ventetid før påføring av andre strøk. For EG Coat HB vil du eksempelvis kunne gå i gang med andre strøk etter 12 og innen 48 timer. Gjenta prosessen for blanding og påføring som tidligere nevnt, men husk å tilsette aggregat i blandingen dersom du går for en anti-skli finish.

Husk å sjekke datablad for herdetid. Det skilles ofte på når gulvet kan motta lett trafikk, kan tas i bruk som normalt og når det er 100% herdet.

Dersom du har spørsmål om EpoxyGrossistens produkter og påføring av disse kan vi kontaktes på info@epoxygrossisten.no

Veiledning - EG Garasjegulv