Tips til hva du bør gjøre, og hva du bør unngå når du legger epoxy

Åtte enkle tips til hva du bør gjøre og hva du bør unngå for å oppnå optimalt resultat på ditt nye epoxygulv.

Dette bør du gjøre

Test først dersom du er usikker

Lag en mindre prøve først for å bli kjent med produkt og teknikk før du kaster deg på større prosjekter som garasje- eller industrigulv.

Vær oppmerksom på underlaget

Nystøpt betonggulv, godt brukt verkstedgulv eller baderom? Forskjellige overflater krever ulik forberedelse. Dersom gulvet er skittent kan det lønne seg å rengjøre gulvet med industrivask (f.eks EG Industrivask) først. Er gulvet ujevnt bør du vurdere å jevne ut gulvet med avrettingsmasse, eller aller best slipe og støvsuge underlag som skal behandles. Benytt alltid grunning dersom underlaget er porøst, innehar restfukt eller er preget av oljesøl (merk at du trenger forskjellig type grunning for de forskjellige overflatene, f.eks EG Seal eller EG Shield). Dersom du er usikker på fuktinnhold i gulvet kan du enkelt teste dette selv: Ta en plastbit f.eks 60 x 60 cm som tapes godt fast til underlaget så det blir tett. La stå over natten. Er plasten tørr dagen etter så kan du sette i gang med arbeidet. Er det fukt under plasten venter du og gjentar denne prosessen. Ta gjerne kontakt med oss dersom du er i tvil!

Maskér

Når du først har fått epoxy på noe, sitter den som støpt. Sørg derfor for å unngå søl. Maskér alt av kanter og dekk til underlaget der du mikser epoxyen. Med godt forarbeid blir det ikke bare enklere å legge epoxyen, men også enklere å rydde vekk igjen når jobben er gjort!

Mål opp

Sørg for korrekte mål av overflaten slik at du vet hvor mye produkt du trenger. Om du har antall kvadratmeter har vi allerede regnet ut hvor mye epoxy du trenger i nettbutikken vår (se våre ferdige pakker her).

Vær oppmerksom på produktets herdetid

Vår mest populære epoxy er herdet og kan tas i bruk etter 24 timer (lett trafikk) og full trafikk etter 48 timer. Merk at forskjellige typer epoxy kan ha forskjellig herdetid (dette ser du i produktets datablad). Herdetid er også temperaturavhengig (mer om dette under punktet for akklimatisering). Alle produkter for gulv er fullherdet etter 7 døgn, så unngå søl (vann/olje/kjemikalier o.l) de første 7 døgnene da søl på gulvet før det er fullherdet kan gi varige skjolder og/eller misfarging i belegget.

Akklimatiser produktet

For lave temperaturer kan forringe kvaliteten og bremse herdetiden på produktet. Sjekk derfor produkttemperaturen, temperaturen i rommet/omgivelsene og til og med overflatetemperaturen på gulvet før du setter i gang. Temperaturen bør ligge et sted mellom 15 og 25 grader celcius. Vi anbefaler å starte oppvarming av rommet du skal jobbe i 2-3 dager før du starter. Sett gjerne produktene i samme rom, så slår du to fluer i en smekk. 
Når gulvet er lagt bør den samme temperaturen opprettholdes i ytterligere 24 timer for å sørge for at gulvet herder ordentlig. Viktig! Slå av varmekabler dagen før behandling.


Dette bør du unngå

Ikke rush blandeprosessen

Blandeprosessen er det viktigste trinnet for å sikre at produktet herdes ordentlig. For lite eller uriktig blanding av epoxyen (blandingsforhold kan variere fra produkt til produkt) er en vanlig feil hos gjør-det-selv-kunder. Sørg derfor for å følge instruksjonene for blandetid og -forhold for produktet nøye (informasjon om dette finner du i både veiledning og teknisk datablad). Hvis det blandes feil kan dette resultere i myke flekker eller områder som ikke herder.

Ikke undervurder produktmengden

La oss si at du har 42 kvadratmeter garasjegulv du vil dekke. Det kan i dette tilfellet være lett å anta at vår ”Garasjepakke 20-40 m2” burde være dekkende, men når det gjelder epoxy teller hver eneste kvadratmeter. Om du kjøper for lite produkt i forhold til målene, kan du ende opp med flekker og tørre områder som et resultat av at epoxyen blir dratt for tynt utover. Resultatet blir et ujevnt og mindre bestandig gulv. I dette tilfellet bør du derfor heller velge ”Garasjepakkepakke 41-60 m2”.
-Og ikke vær redd for å sitte igjen med svinn, alt går med! Det eneste som skjer er at gulvet ditt blir noe tykkere og dermed enda mer slitesterkt!

Har du andre spørsmål angående legging av epoxy? Se ofte stilte spørsmål her.

Lykke til, og husk at du alltids kan kontakte oss på EpoxyGrossisten om du er usikker på noe!