FAQ

Ofte stilte spørsmål om epoxy.

Epoxy

Underlaget bør være av betong, avrettingsmasse eller lignende. Det er viktig med et fast underlag, da epoxy er et meget stivt og dødt materiale. Epoxy kan også ofte legges på eksisterende belegg, men da bør du konsultere EpoxyGrossisten først.

Overflaten bør ha noe struktur for at vedheften til epoxyen skal bli optimal. Den bør derfor slipes (eller som et minimum vaskes med vår betongrens) og høytrykksspyles. Dersom overflaten er stålglattet, bør den alltid slipes.

Vi har primere som kan påføres på fuktig og grønn betong. Normalt sett bør det gå minst 7 døgn etter at betongen er støpt før du legger på epoxy. Overflaten må være synlig før når du legger på epoxyen.

Epoxy har mange bruksområder, alt fra garasjer til tungindustri. Områder hvor epoxy ofte brukes er: Vaskehaller, lager, verksteder, garasjer, butikker og generelt områder med mye slitasje.

Epoxy vil gulne/falme ved direkte sollys, ettersom det ikke er UV-resistent. Dette vil kun være estetisk og ikke påvirke slitestyrken på belegget.

Epoxy kan bli glatt dersom man får mye snø, is eller såpevann på belegget. Det finnes mange løsninger på antiskli som gjør gulvet sklisikkert. Klikk her for å se ulike varianter med antisklifunksjon.

Epoxy er i utgangspunktet ikke UV-bestandig, så det vil kunne gulne noe. Vi har andre gulvbelegg som egner seg bedre utendørs, som for eksempel Cemcrete, Polyaspartic og Polyuretan.

Et epoxygulv vil bli ripete og mattere over tid ved bruk av piggdekk, men med normal kjøring tåler den fint belastningen av piggdekk. Jo tykkere belegg, desto lenger vil det vare.

Når produktene er herdet og ikke i flytende form tåler de både kulde og frost. Før du bruker produktene, må de stå tørt og frostfritt slik at komponentene ikke fryser.

Epoxy har varierende pris avhengig av tykkelse. Prisene kan variere fra 60-600,- pr. kvadratmeter avhengig av tykkelse og finish.

Vi har en rekke «gjør det selv»-systemer som fint kan installeres på egen hånd. Tunge industrielle systemer vil kreve profesjonell installasjon.

To-komponent epoxy vil så og si alltid være mer slitesterk enn en-komponent. Vi vil i utgangspunktet aldri anbefale et en-komponent produkt på et gulv som skal belastes med mer enn fottrafikk.

Det er mange spørsmål om hva som er best av disse typene epoxy. På generelt grunnlag vil alltid ren epoxy være mest slitesterk fordi den er tykkere. Vannbaserte og løsemiddelbaserte produkter er uttynnet og inneholder ofte kun ca. 50% epoxy (resten er vann/løsemidler). Det vil si at produktet kryper mye under herding da det resterende fordamper og gir en tynnere film.

Luftbobler kan oppstå dersom underlaget er porøst eller fuktig, hvis varmekablene står på, hvis det ikke er påført grunning, hvis varmekablene står på eller man for eksempel har pisket luft inn under blandingen av herder og base. Det kan være mange årsaker til at det oppstår luftbobler. Det er derfor veldig lurt å benytte seg av en piggrull slik at man kan redusere mulighetene for at luftbobler oppstår.

På garasjegulvet kan man benytte seg av mye forskjellig avhengig av slitasje og bruk. Noen av de mest populære og beste løsningene vil være EG SL ( 2-3mm epoxybelegg), Dampshield og Resucoat HB ( 0.5-0.7mm epoxycoating) , Resuseal WB ( Vannbasert epoxymaling) eller EG Betongimpregnering.

Det finnes en rekke forskjellige typer epoxy og epoxyvarianter som inneholder ulike kjemikalier. Generelt kan vi si at epoxy ikke er kategorisert som giftig, men det kan være helseskadlig og irriterende for huden i flytende form. Alle våre produkter har lavt til null VOC-innhold og innehar ingen flytende løsemidler.

Ja, resin er en felles betegnelse for epoxy, polyuretan, polyuretan, polyaspartic og så videre.

Dette er avhengig av behov og budsjett. Til gulv bør man velge et produkt som ikke er vann- eller løsemiddelbasert. Disse er ofte veldig tynne og gir mindre slitestyrke enn «ren» epoxy. Ren epoxy er 100% tørrstoff som kan legges så tykt man i utgangspunktet ønsker (fra 0.5mm +).

Ved bruk av epoxy på treverk og lignende er rett valg av epoxy avgjørende. Epoxy blir generelt veldig stivt, men kommer i modifiserte varianter til hobby, kunst, bord, benkeplater og lignende. EG Benkeplate-epoxy er utviklet spesifikt til nettopp dette formålet. Les mer om vår benkeplate-epoxy her. 

Les alltid veiledningen til tilhørende produkt da dette vil variere. Noen MÅ blandes for hånd, andre kan absolutt ikke blandes for hånd. Generelt skal alltid epoxy blandes med drill for å få komponentene godt mikset. Dersom blandingen gjøres feil, vil ikke epoxyen herde, eller kun delvis herde.

Epoxy bør alltid legges i minimum to strøk. Jo flere strøk du påfører, desto tykkere og mer slitesterk blir epoxyen.

Man kan legge alt fra 0.25 kg til 6 kg epoxy per m2, avhengig av ønsket tykkelse. Industrielt er det normalt med ca 4-6 kg per m2 (2-3mm tykkelse) mens det i garasjer ofte rulles på i ca 0.5 kg pr m2.

Epoxy er et kjemisk to-komponent produkt som er ekstremt slitesterkt og benyttes i alt fra garasjer til tung industri. Overflaten er hygienisk og antibakteriell.

Ja, det finnes varianter av epoxy som er godkjent som randonsperre. Konsulter EpoxyGrossisten for veiledning da det kun er noen få produkter som er testet og utviklet til dette formålet.

Les mer om radonsperre her.

Epoxy kan påføres med malerull, svaber og tannsparkel, alt avhengig av tykkelsen man skal påføre det i. Klikk her for å se detaljert veiledning på de ulike produktene.

Avhengig av hvilken type epoxy du velger, tåler epoxy fra 45-100 grader vedvarende varme. Noen varianter tåler høyere varme enn andre.

Vi anbefaler generelt ren epoxy da denne er mer slitesterk og robust. Ren epoxy kan påføres tykkere enn vann- og løsemiddelbaserte varianter, som igjen gir tykkere slitesjikt.