FAQ

Ofte stilte spørsmål om epoxy

Hva slags underlag kan jeg legge epoxy på?
Underlaget bør være av betong, avrettingsmasse eller lignende. Det er viktig med et fast underlag, da epoxy er et meget stivt og dødt materiale. Epoxy kan også ofte legges på eksisterende belegg, men da bør du konsultere EpoxyGrossisten først.
Hva slags overflate bør det være på betongen? 
Overflaten bør ha noe struktur for at vedheften til epoxyen skal bli optimal. Den bør derfor slipes (eller som et minimum vaskes med vår betongrens) og høytrykksspyles. Dersom overflaten er stålglattet, bør den alltid slipes.
Nystøpt betong, når kan jeg legge på epoxy?
Vi har primere som kan påføres på fuktig og grønn betong. Normalt sett bør det gå minst 7 døgn etter at betongen er støpt før du legger på epoxy. Overflaten må være synlig tørr når du legger på epoxyen.
Hvor kan epoxy brukes?
Epoxy har mange bruksområder, alt fra private garasjer til tungindustri. Områder hvor epoxy ofte brukes er: Vaskehaller, lager, verksteder, garasjer, butikker og generelt områder med mye slitasje.
Tåler epoxy sol?
Epoxy vil gulne/falme ved direkte sollys, ettersom det ikke er UV-resistent. Dette vil kun være estetisk og ikke påvirke slitestyrken på belegget.
Blir epoxy glatt?
Epoxy kan bli glatt dersom man får mye snø, is eller såpevann på belegget. Det finnes flere løsninger på anti-skli som gjør gulvet sklisikkert.  Klikk her for å se ulike varianter med antisklifunksjon
Kan epoxy brukes ute?
Epoxy er i utgangspunktet ikke UV-bestandig, så det vil kunne gulne/falme. Vi har andre gulvbelegg som egner seg bedre utendørs. For eksempel EG Cemcrete, EG Matt Lakk, Polyaspartic og Polyuretan.
Tåler produktene piggdekk?
Et epoxygulv vil bli ripete og mattere over tid ved bruk av piggdekk, men ved normal kjøring tåler den fint belastningen av piggdekk. Jo tykkere belegg, desto lenger vil det vare.
Tåler produktene frost og kulde?
Når produktene er herdet og ikke i flytende form tåler de både kulde og frost. Før du bruker produktene, må de stå tørt og frostfritt slik at komponentene ikke fryser.
Er epoxy dyrt?
Epoxy har varierende pris avhengig av tykkelse. Prisene kan variere fra 60-600,- pr. kvadratmeter, avhengig av tykkelse og finish.
Kan man legge epoxy selv?
Vi har en rekke «gjør det selv»-systemer som fint kan installeres på egen hånd. Tunge industrielle systemer vil kreve profesjonell installasjon. Se våre mest populære pakker her.
Hva er sterkest av en- eller to-komponent epoxy? 
To-komponent epoxy vil så og si alltid være mer slitesterk enn en-komponent. Vi vil i utgangspunktet aldri anbefale et en-komponent produkt på et gulv som skal belastes med mer enn fottrafikk.
Vannbasert, løsemiddelbasert eller ren epoxy? 
På generelt grunnlag vil alltid ren epoxy være mest slitesterkt fordi det er tykkere. Vannbaserte og løsemiddelbaserte produkter er uttynnet og inneholder ofte kun ca. 50% epoxy (resten er vann/løsemidler). Det vil si at produktet kryper under herding da det resterende fordamper og dermed gir en tynnere film. Les mer om forskjellene her
Hvordan unngå luftbobler i belegget?
Det kan være mange årsaker til at det oppstår luftbobler. Luftbobler kan blant annet oppstå dersom underlaget er porøst eller fuktig, hvis varmekablene står på, hvis det ikke er påført grunning, eller man for eksempel har pisket luft inn under blandingen av herder og base. Et tørt, rent og helt gulv er derfor et godt utgangspunkt. Sørg også får jevn temperatur under påføring- og herdeperioden. Piggrull kan benyttes for å redusere luftbobler som oppstår som følge av luft pisket inn under blanding.
Hva bør jeg bruke på garasjegulvet?
På garasjegulvet kan man benytte seg av flere forskjellige løsninger, avhengig av slitasje og bruk. Noen av de mest populære og beste løsningene vil være Denpox CTC (selvutjevnende, ren epoxy), EG Coat HB (ren epoxy), EG Seal WB (vannbasert epoxymaling) eller EG Betongimpregnering. I nettbutikken vår finner du ferdig sammensatte Garasjepakker med det du trenger av produkter, de finner du her.
Er epoxy giftig?
Det finnes en rekke forskjellige typer epoxy og epoxyvarianter som inneholder ulike kjemikalier. Generelt kan vi si at epoxy ikke er kategorisert som giftig, men det kan være helseskadlig og irriterende for huden i flytende form. Alle våre produkter har lavt til null VOC-innhold og innehar ingen flytende løsemidler.
Er epoxy og resin det samme?
Ja, resin er en felles betegnelse for bl.a. epoxy, polyuretan, polyuretan og polyaspartic.
Hva slags epoxygulv skal jeg velge?
Dette er avhengig av behov og budsjett. Til gulv bør man velge et produkt som ikke er vann- eller løsemiddelbasert. Disse er ofte veldig tynne og gir mindre slitestyrke enn ren epoxy. Ren epoxy består av 100% tørrstoff som kan legges så tykt man i utgangspunktet ønsker (fra 0.5 mm +).
Hvordan lage epoxybord?
Ved bruk av epoxy på treverk og lignende er rett valg av epoxy avgjørende. Epoxy blir generelt veldig stivt, men kommer i modifiserte varianter til hobby, kunst, bord, benkeplater og lignende. EG Benkeplate-epoxy er utviklet spesifikt til nettopp dette formålet. Mer info her.
Hvordan blande epoxy?
Les alltid veiledningen til tilhørende produkt da dette vil variere. Generelt skal alltid epoxy blandes med drill for å få komponentene godt mikset, men det finnes noen unntak der epoxyen må blandes for hånd. Dersom blandingen gjøres feil, vil ikke epoxyen herde, eller kun delvis herde. EpoxyGrossistens veiledninger finner du her.
Hvor mange strøk med epoxy bør jeg legge?
Dette avhenger av type underlag og tykkelsen du påfører epoxyen i. Dersom epoxyen påføres med rull anbefaler vi normalt minimum 2 strøk.
Hvor mye epoxy trenger jeg?
Man kan legge alt fra 0.25 kg til 6 kg epoxy per m2, avhengig av ønsket tykkelse. Industrielt er det normalt med ca 4-6 kg per m2 (2-3mm tykkelse) mens det i garasjer ofte rulles på i ca 0.5 kg pr m2.
Hva er epoxy?
Epoxy er et kjemisk to-komponent produkt som benyttes i alt fra garasjer til tung industri. Epoxy gir en slitesterk, hygienisk og antibakteriell overflate.
Kan epoxy brukes som radonsperre?
Ja, det finnes varianter av epoxy som er godkjent som randonsperre. Konsulter EpoxyGrossisten for veiledning da det kun er noen få produkter som er testet og utviklet til dette formålet. Les mer om radonsperre her.
Hvordan legge epoxy?
Epoxy kan påføres med malerull, svaber og tannsparkel, alt avhengig type epoxy og tykkelsen den skal påføres i. Se produktets veiledning for anbefalt påføringsmetode.
Tåler epoxy varme?
Avhengig av hvilken type epoxy du velger, tåler epoxy fra 45-100 grader vedvarende varme. Noen varianter tåler høyere varme enn andre. Dette spesifiseres i produktet tekniske datablad.
EpoxyGrossistens erfaring med ulike typer epoxy
Vi anbefaler generelt ren epoxy da denne er mer slitesterk og robust. Ren epoxy kan påføres tykkere enn vann- og løsemiddelbaserte varianter, som igjen gir tykkere slitesjikt.
Kan jeg legge epoxy over fliser?
Epoxy kan legges over fliser, men det krever litt forarbeid. Les mer om legging av epoxy over fliser her.
Kan jeg male benkeplate med epoxy?
Ja det kan du, men benytt en epoxy beregnet for dette formålet. Se vår benkeplateepoxy her.